[recept] Bánh Phi burger


Ingelegde groenten
1/2 winterpeen (ca. 250 gram)
400 gram daikon
1 eetl. keukenzout, plus extra
1/2 theel. vloeibare zoetstof
4 eetl. witte natuurazijn

Vissausdressing
60 gram suiker
40 ml witte natuurazijn(voorkeursmerk Tromp&Rueb)
30 milliliter premium vissaus
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 rode pepers, fijngehakt

Hamburgers
640 gram rundergehakt
50 gram fijngehakte sjalot
20 gram fijngehakte knoflook
40 gram fijngehakt citroengras
15 gram lente-ui / 2 lente-ui, fijngehakt
1 eetl. Premium vissaus
2 eetl. oestersaus
2 eetl. kristalsuiker
1 theel. zwart gemalen peper

Toppings
sriracha-mayonaise (1/5 sriracha, 4/5 mayonaise)
koriander
rode chilipeper, in dunne ringen gesneden
komkommer, in dunne plakken genseden
lente-ui, in dunne ringen gesneden

Ingelegde groenten
Schil de winterpeen en daikon en snijd ze met een mes of op een mandoline in dunne reepjes (julienne). 

Leg de gesneden winterpeen en daikon in een schaal en bestrooi met het zout. Zorg ervoor dat alle reepjes goed bedekt zijn. Laat 15 minuten staan en spoel de reepjes grondig af onder del opende kraan. Laat uitlekken en knijp voorzichtig al het vocht eruit. Proef of de groenten nog zoutig zijn, spoel anders opnieuw.

Bestrooi de wortel en daikon met een snuf zout en besprenkel met de zoetstof en natuurazijn. Meng alles goed en proef of je nog wat zuur of zoet mist, pas het aan aan jouw smaak.

Vissausdressing
Meng in een kom de suiker met 60 milliliter heet water en roer tot de suiker volledig is opgelost. Voeg de vissaus of lichte sojasaus en de witte natuurazijn toe, roer goed door en proef of er nog wat extra vissaus (zout), suiker (zoet) of azijn (zuur) bij moet voor de juiste zoetzure balans.

Voeg de knoflook en rode chilipeper toe aan de saus. Proef nog een keer en pas de vissaus eventueel aan naar eigen smaak.

Hamburgers
Meng in een grote kom het rundergehakt met de fijngehakte sjalot, knoflook, citroengras en lente-ui. Voeg de vissaus, oestersaus, kristalsuiker en zwarte gemalen peper toe aan het gehaktmengsel.

Kneed het mengsel goed door elkaar zodat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.

Verdeel het gehaktmengsel in acht gelijke porties en vorm er hamburgers van. Zorg ervoor dat de burgers iets groter zijn dan de broodjes, omdat ze tijdens het bakken zullen krimpen.

Verhit een grillpan of barbecue tot middelhoog vuur.

Bak de burgers ongeveer 4-5 minuten per kant, of tot ze gaar zijn naar wens. Voor een extra smaaklaag kun je tijdens het bakken een plakje cheddar kaas op de burgers leggen zodat deze smelt.

Besmeer de sriracha mayo met lente-ui royaal op beide kanten van de burger. Knijp zoveel vocht mogelijk uit de ingelegde groenten voordat je het gebruikt en leg het op de onderkant van het broodje. Leg een burger erop. Dan de komkommers. Weer een burger en een theelepel vissaus. Dan rode pepers en koriander en een burger.



Fotografie: Elina Giatras