Phi Yến Phan
Phi Yến Phan
[recept] Gà chiên nước mắm - Gefrituurde kippenvleugels met een vissausmarinade
voor de marinade
1 kilo kippenvleugels
1 eetlepel uienpoeder
½ eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel vissaus
½ theelepel gemalen zwarte peper
voor de saus
2 middelgrote sjalotten, fijn gehakt
4 tenen knoflook, fijn gehakt
1 rode Spaanse peper, ½ fijn gehakt en ½ in dunne ringen
20 gram lente-ui, in dunne ringen
50 gram kristalsuiker
40 milliliter vissaus
30 milliliter witte natuurazijn
½ theelepel gemalen zwarte peper
10 gram koriander(optioneel), fijn gehakt
voor het beslag
100 tot 150 gram maizena
Zonnebloemolie (voor frituren)
ook nodig
ziplock zak
marinade
Was de kippenvleugels en dep ze droog met keukenpapier.
Meng in een grote kom de uienpoeder, knoflookpoeder, vissaus en gemalen zwarte peper.
Voeg de kippenvleugels toe aan de kom en meng goed zodat de vleugels gelijkmatig bedekt zijn met de marinade. Laat dit minstens 30 minuten marineren.
saus
Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur.
Voeg de fijn gehakte sjalotten, knoflook en de fijn gehakte helft van de rode Spaanse peper toe. Bak dit tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg de kristalsuiker toe en roer goed totdat het begint te karameliseren.
Voeg de vissaus, witte natuurazijn en gemalen zwarte peper toe. Laat het geheel enkele minuten sudderen tot de saus iets ingedikt is. Haal van het vuur en zet apart.
beslag
Doe de maizena in een grote ziplock zak.
Haal de gemarineerde kippenvleugels uit de marinade en schud het overtollige vocht eraf. Plaats de vleugels, in porties, in de ziplock zak met maizena.
Sluit de ziplock zak goed af en schud de zak tot de vleugels volledig bedekt zijn met een gelijkmatige laag maizena.
Verhit genoeg zonnebloemolie in een grote pan of friteuse tot ongeveer 175°C. Frituur de kippenvleugels in porties tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 8-10 minuten per batch. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
afmaken
Verhit de voorbereide saus opnieuw als dat nodig is. Voeg de gefrituurde kippenvleugels toe aan de saus en meng goed zodat alle vleugels bedekt zijn met de saus.
Garneer de kippenvleugels met rode pepers, lente-ui en koriander.
Serveer de gà chiên nước mắm warm met rijst of eet het gewoon zo, want eenmaal als je begint aan deze kippenvleugels, kan je niet meer stoppen!